februari 13, 2023

Innovatie gaat niet altijd over grootse ideeën

Voor veel bedrijven betekent innovatie maar één ding; mooie nieuwe ideeën bedenken. Hoe exotischer of disruptief,  hoe beter ze zijn. Deze mindset zorgt ervoor dat vele bedrijven veel resources vrijmaken om de meest gekke ideeën uit te werken die ze maar kunnen bedenken maar vooral op het einde zich afvragen waarom het niet heeft gewerkt.

Innovatie is dan ook meer dan het bedenken van nieuwe ideeën. Het vergt veel tijd en hard werken om deze ideeën tot een goed niveau van executie te krijgen. Bij Outsmart krijgen we vaak de vraag om te helpen bij het herpositioneren van een onderneming om ze op een ‘vernieuwende’ manier in de markt te zetten en te zorgen voor positieve resultaten en groei. 

Iteratief innoveren

Om de concurrentie voor te blijven is constante innovatie nodig. De groei van bedrijven neemt af als ze dit niet doen en de klanten zullen waarschijnlijk weglopen wanneer je als bedrijf steeds maar hetzelfde blijft doen. Innovatie gaat dan niet eens over het bedenken van ‘the next big thing’ maar het constant blijven verbeteren van een product of dienst. 

Bij Outsmart houden we van innoveren maar we ook voor ons is het lastig om te bepalen wat dit precies is. Betekend innoveren dat we maar een aantal gekke ideeën vormgeven of volledig ‘outside the box’ moeten denken? Eigenlijk weet niet niemand hier het precieze antwoord op. Wat we wel weten is dat we verschillende methodes en werkwijze in kunnen zetten om elke dag een stukje beter te worden. 

Hiervoor gebruiken we de onderstaande ‘double loop’. Het onderstaande schema herken je waarschijnlijk uit de designsprint methode maar daar hebben we een belangrijk onderdeel aan toegevoegd; point of view. Voordat we starten met een (innovatie) project is dit ons check-in moment om te kijken of allemaal dezelfde point of view hebben op het het probleem dat we op willen lossen voordat we starten met de volgende fases.

Maar dan nog even terug naar wat innovatie nu eigenlijk is. Steven Sinofsky definieert innovatie als volgt: ”the result of an invention meeting the best execution of product, price, place, and promotion, usually taking many iterations from many companies.”. Kort door de bocht: innovatie is een combinatie van een goed idee, de best mogelijke executie en een goede fit met de markt. 

Hoe zorg je ervoor dat je innovatie slaagt?

Het bedenken van een goed idee is niet altijd even moeilijk en waarschijnlijk heb je er de afgelopen jaren een boel bedacht. Een fijne illustratie over innovatie en executie komt uit het boek ‘Anything you want’ van Derek Sivers. Hierin laat hij zien dat een idee vermenigvuldigd moeten worden met de executie om te kijken wat het waard kan zijn. Bijvoorbeeld; een gemiddeld idee dat briljant tot executie gebracht wordt kan vele malen meer resultaat hebben dan een briljant idee met slechte executie. 

Een voorbeeld:

Bovenstaande cijfers correleren niet direct tot de getoonde winst. Het is een voorbeeld wat een goed idee met de perfecte executie kan opleveren.

Het voorbeeld toont aan dat het succes van een innovatie meer afhangt van de executie dan van de kwaliteit van het idee. Executie is dan het prototypen van de oplossing, de ontwikkeling, promotie, marketing en het juiste budget om het onder de aandacht te brengen. 

Maar hoe kan je dit morgen laten werken?

Toepassen is niet moeilijk maar het vraagt wel wat van je en dat start met het juiste ritme. Door het juiste ritme te creëren kan je een systeem ontwikkelen dat zorgt voor kwalitatieve executie en het op de juiste manier bijsturen. Of je nu kiest voor een agile werkwijze, een design sprint of design thinking. 

Alle hierboven genoemde werkwijzen zorgen voor de juiste structuur en en processen om innovatie op een reguliere basis toe te passen en je competitie te ‘outsmart-en’. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van design sprints geef je jezelf de mogelijkheid om snel iteratief te innoveren en je competitie voor te blijven en de beste producten of diensten te blijven leveren. 

About Outsmart

Outsmart is je partner voor elke fase.

Het huidige medialandschap biedt meer mogelijkheden dan ooit om een merk op te bouwen. Maar hoe bepaal je een strategie die kosteneffectief werkt en hoe organiseer je dit?

Dat is waar wij om de hoek komen kijken. Boordevol ervaring laten we creativiteit en technologie op een slimme manier samenwerken. Together we outsmart.

Nieuws

Scroll naar boven