februari 13, 2023

DE KRACHT VAN DE PERFECTE MERK POSITIONERING.

De grootste uitdaging voor de start- en scale ups waarmee wij mogen samenwerken is het maken en vormen van een sterke en krachtige merkpositionering. Vaak wordt uit het oog verloren welke impact dit op korte – maar vooral ook op lange – termijn kan hebben.

Het goed neerzetten van de juiste positionering is dan ook niet zo maar gedaan en kost vaak bloed, zweet en tranen. Maar het is van groot belang om je positionering en je toegevoegde waarde scherp te krijgen. Want als dit niet lukt, dan weten de meeste mensen ook niet waarom ze producten of diensten van je willen kopen.

Nog even in het kort wat het positioneren van je bedrijf is; het proces om het onderscheidende vermogen van je bedrijf of merk te bepalen ten opzichte van je concurrenten. Het gaat erom wat jij aanbiedt, welke waarde jij toevoegt en welke plek jij veroverd in het hoofd van je doelgroep. 

Voor Outsmart is een perfecte merk positionering dan ook het uitgangspunt voor duurzame en constante groei. We hebben daarmee grip op hoe de markt kijkt naar je bedrijf – of merk – en kunnen we de producten of diensten op een betere en aantrekkelijkere manier in de markt zetten. 

Een merk positionering is helaas nooit af. 

Voor veel merken en of bedrijven is het maken van een merk positionering een lang traject. Met het resultaat dat als de positionering afgerond is deze direct alweer achter de dagelijkse feiten aanloopt. Markten zijn per definitie een glijdende schaal waar het aanbod wijzigt in bedrijven maar ook vooral in de producten en diensten die ze leveren. 

Daarmee is een positionering ook constant aan verandering onderhevig om de beste fit te blijven houden met de markt. Nee, daarmee zeggen we niet dat je dit dagelijks aan moet passen maar het is wel zaak om periodiek te checken of de huidige positionering nog past. 

Maar hoe weet je nu of je de goede positionering te pakken hebt?

Dat ligt er volledig aan welk doel je hebt met je positionering en of je de volgende vier vragen goed kan beantwoorden. 

Voeg je de juiste waarde toe? 

Niet elk bedrijf verkoopt een ‘makkelijk’ product waar de waarde direct van in te zien is. Het is dan ook noodzakelijk dat je de toegevoegde waarde in je positionering duidelijk weet over te brengen. Het is dan ook van belang om een goed inzicht te hebben in je doelgroep; 

  • welke gedrag vertonen ze, 
  • wat is de mentaliteit, 
  • wat zijn hun normen en waarden, 
  • welke behoefte kunnen we invullen, 
  • waar dromen ze over, 
  • wat is er veranderd. 

Je zal je dus constant moeten afvragen of je huidige positionering nog steeds goed past bij je doelgroep die voor je bedrijf of merk van belang is. Als een positionering zich dus niet aanpast aan de doelgroep dan is het lastig om waarde toe te blijven voegen. 

Draagt het bij aan de juiste beslissingen? 

Een merk positionering moet passen bij een strategische plan voor de lange termijn. Als dit niet het geval is dan zal hier eerst een slag op gemaakt moeten worden. Als je een positionering gebruikt om beslissingen te nemen op korte en lange termijn dan zal je zien dat je merk of bedrijf een grotere concurrentieslag krijgt en zich makkelijk aan kan passen aan de markt. Een goede positionering laat dan ook genoeg ruimte om deze steeds bij te schaven en aanpassingen te maken gebaseerd op inzichten vanuit de markt. 

Is de positionering concurrerend?

Een sterk referentiekader helpt je doelgroep om hen te laten begrijpen waarom je succesvol bent en waarom ze je merk of bedrijf voor de lange termijn omarmen. Om een concurrerende positie te hebben is het van belang om je concurrenten constant in de gaten te houden en te kijken hoe zij de doelgroep bereiken en bewerken. En niet te vergeten; hoe zorg je ervoor dat je ook concurrerend blijft als er nieuwe toetreders zijn in de markt. 

Ben je uniek?

Misschien wel een van de meest belangrijke vragen; beschrijft de positionering van je merk of bedrijf een begrijpelijk, identificeerbaar en duidelijk plaatje wat je merk of bedrijf doet en welke producten en diensten je aanbiedt. En is het onderscheidend genoeg voor de korte en lange termijn? Dit is namelijk het belangrijkste wat je onderscheid van de concurrentie. En met de perfecte positionering heb je de mogelijkheid om je eigen wereld te creëren waar je je doelgroep in mee kan nemen. 

Positioneer voor een goede en gezonde toekomst

Een positionering is een krachtig middel om je business te laten groeien en klaar te zijn om veranderingen in een markt op te vangen. Het is dan ook noodzakelijk dat je positionering maximaal relevant is voor je doelgroep en je groei en winst kan maximaliseren. 

Daarbij is het onderscheidende vermogen van je merk of bedrijf kritisch om groei te realiseren en vol te blijven houden. De tijd nemen om het goed te doen is dan ook belangrijk maar je moet daarbij ook contant je positionering blijven ‘challengen’ of deze nog goed is voor de lange termijn. 

Outsmart is een Utrecht gevestigd marketing agency dat werkt voor veel belovende start- en scaleups. Hulp nodig bij een nieuwe positionering? Neem vandaag contact op.

About Outsmart

Outsmart is je partner voor elke fase.

Het huidige medialandschap biedt meer mogelijkheden dan ooit om een merk op te bouwen. Maar hoe bepaal je een strategie die kosteneffectief werkt en hoe organiseer je dit?

Dat is waar wij om de hoek komen kijken. Boordevol ervaring laten we creativiteit en technologie op een slimme manier samenwerken. Together we outsmart.

Nieuws

Scroll naar boven